Snabbstartsregler

Uppdaterad 2017-12-27

Dessa regler är avsedda att användas för att snabbt komma igång med spelet. De går att spela med, men för kompletta regler rekommenderar vi Sagospelet Äventyrs regelbok.

Figurblad – enkelt

 

 

Figurbladet – en guide

Skriv ut figurbladet, ta sedan penna och sudd. Med hjälp av nedanstående guide kan du skapa en egen spelfigur för att börja spela.

Namn: Vad din spelfigur heter i spelet. Vad som passar kan du och Sagoberättaren komma överens om tillsammans.

Art: Vilken art din spelfigur tillhör. I snabbstartsreglerna finns inget stöd för någon annan art än människa.

Syssla: Vad din spelfigur har för yrke, eller sysselsättning. Det finns många fler att välja på i regelboken och de olika supplementen (Monster, Atlantis, Trolldom och Riddare & hjältedåd).

 

Bard

Specialförmåga: Sång och musik: Barden kan konsten att spela vackra melodier och sjunga sövande sånger, så vilda djur somnar istället för att gå till attack.

 

Handelsresande

Specialförmåga: Kontakter: Den handelsresande känner personer på många olika ställen, och kan därför använda sina kontakter en gång per saga för at få hjälp.

 

Tjuv

Specialförmåga: Fingerfärdig: Tjuven får alltid slå två tärningar och välja den bästa för att stjäla ur någon annans ficka.

Egenskaperna: Egenskaperna bestäm­mer hur duktig din spelfigur är. Ju högre värde, desto bättre. För att lyckas med att utföra en handling ska du sedan slå en tiosidig tärning och få lägre eller lika med resultatet. Noll (eller tio på vissa tärningar) är alltid misslyckat och en etta är alltid lyckat. De olika egenskaperna är:

Kunskap: Vad din spelfigur vet och känner till.

Rörelse: Används för alla tärningsslag där man använder kroppen.

Trolldom: Hur duktig spelfiguren är på att trolla eller upptäcka magi.

Upptäcka: Används för att hitta gömda saker.

För att bestämma hur duktig spelfiguren är, fördelar du 14 poäng på de olika egenskaperna. Ingen egenskap får ha högre än åtta eller lägre än ett (undantaget Trolldom som får vara noll). Du behöver inte fördela poängen lika, utan kan sätta mer i någon egenskap och mindre i någon annan. 

Rustning: Ifall din spelfigur har en rustning av något slag kan detta ge skydd. De flesta rustningar ger mellan ett och tre rustningspoäng. Rustningspoäng dras sedan bort från skadan din spelfigur tillfogas. Men se upp! När rustningen har noll poäng är den förverkad och måste antingen slängas eller lagas hos en yrkesskicklig person.

Liv: Alla spelfigurer har fem liv var i början av spelet.

Pengar: Alla spelfigurer startar med 10 silvermynt.

Förtrollningar: Om din spelfigur har några förtrollningar står det här. I regelboken och Trolldom finns en mängd förtrollningar beskrivna.

Utrustning: Alla de saker som din spelfigur bär med sig i sagan står här. Du får själv välja den utrustning som känns relevant för din spelfigur. I regelboken finns mycket utrustning beskrivet. Här följer dock en kort lista:

Svärd (ökar skadan med ett)

Sköld (ökar rustningspoängen med ett, men man måste också lyckas med ett försvarsslag)

Pilbåge (ökar skadan med två)

Karta (gör att spelfiguren inte går vilse på det område kartan täcker)

Flinta, fnöske och stål (används för att göra upp eld)

Vattenskinn (kan fyllas med en liter vatten)

Filt (för att sova i)

Tält (för att slå läger i vildmarken)

Rep (10 meter)

Änterhake (används tillsammans med rep för att lättare klättra över t ex en mur)

Specialförmågor: Här står det vilka specialförmågor din spelfigur har. Sagoberättaren kan sedan, om du vill, hjälpa dig att komma ihåg att använda dem under spelets gång. Din spelfigur har den specialförmåga som beskrevs under sysselsättning.

Nu är du klar med din spelfigur, och kan fortsätta läsa nedan, för att lära dig hur själva spelet går till.

 

Förenklade regler

Det här är en förenklad uppsättning regler som tar delar av de riktiga reglerna till Sagospelet Äventyr för dig som är ny. Du behöver regelboken till Sagospelet Äventyr för att kunna spela längre och mer kompletta sagor.

 

Slå tärning

När spelfiguren ska göra något i spelet, att utföra en handling av något slag, används en tärning. För att lyckas med att utföra en Handling ska du slå en tärning och få lägre eller lika med en viss siffra. Noll (eller tio på vissa tärningar som saknar noll) är alltid misslyckat medan en etta alltid är lyckat. Ju lägre kast, desto mer lyckat.

Berätta för spelaren vilken egenskap de ska slå mot och låt dem slå slaget för att se om de lyckas eller misslyckas.

Vilken siffra man ska slå lika med eller under är baserad på spelfigurens olika egenskaper (Rörelse, Upptäcka, Kunskap och Trolldom).

 

Svårighetsgrader

Det finns fem svårighetsgrader men i de förenklade reglerna används bara tre av dem.

Normalsvårt: Slå en tärning på det sätt som beskrivits ovan.

Lätt: Slå två tärningar och välj den som är bäst för dig.

Svårt: Slå två tärningar och välj den som är sämst för dig.

Sagoberättaren avgör vad som är ett lätt slag eller ett svårt slag om ni inte spelar en färdig saga. All slag är annars normalsvåra om inget annat sägs.

(De andra två, heroiskt och mycket lätt, lägger till en tredje tärning om ni vill prova att spela med det också, men är ni ovana räcker tre nivåer för att skapa variation).

Om flera personer hjälper till, och det inte är mitt i en stridssituation eller annan väldigt stressig situation, blir svårighetsgraden ett steg lättare.

 

Tips! Istället för tärning

Om du inte har tillgång till tärningar kan du använda en uppsättning vanliga spelkort. Plocka ut kort 2-10 samt esset (detta räknas som ett). Blanda korten och dra ett slumpmässigt kort istället för att slå tärningen.

 

Handling och Runda

Vanligtvis sker Handlingar spontant när spel­figurerna säger att de gör något, men det kan bli rörigt i vissa situationer när mycket händer. Då går man över i att räkna ”rundor”, omgångar, där alla får var sin Handling. En Handling är något en spelfigur (eller en bifigur) gör i sagan. Alla bifigurer och spel­figurer har en Handling var under varje Runda. Ibland kan en Special­förmåga ge fler handlingar. En Runda är ett varv runt spelbordet, då alla får berätta vad deras spelfigurer gör i sagan. Några exempel på handlingar är:

• Fäktas (Rörelse)

• Söka efter något (Upptäcka)

• Övertala någon (Kunskap)

• Förtrolla något/någon (Trolldom)

Sagoberättaren får avgöra om man hinner bli färdig med sin handling samma Runda. Det är till exempel inte rimligt att väva en matta på en Runda, till det krävs snarare flera hundra handlingar, men räcker med ett tärningskast.

 

Förflyttning

I Sagospelet Äventyr flyttar en spelfigur lika många meter per Runda som värdet i Rörelse. Om spelfiguren springer dubblas detta. Om du vill kan du strunta i förflyttningsregeln och istället bara använda gott omdöme. Rita gärna upp kartor eller använd figurer för att illustrera var folk står i viktiga situationer. Då är det lättare att se vart de ska ta vägen.

 

Initiativ

För att avgöra i vilken ordning spelfigurerna utför sina handlingar, börjar man med att den spelfigur/bifigur som har högst Initiativ (det sammanlagda värdet i Rörelse och Upptäcka), berättar vad de tänkt göra. I de förenklade reglerna bestämmer Sagoberättaren i vilken ordning figurer agerar om de har samma initiativ.

Undantaget är strid, som alltid utförs sist i en Runda (och då i initiativordning mellan de som strider). Detta gör att andra lösningar än Strid alltid händer först.

 

Strid och skada

Det är farligt att slåss, och oftast är det bättre att komma på ett annat sätt att lösa en konflikt på. I startäventyret som finns i det här häftet ingår inga strider. Om du ändå vill spela på egen hand med strid finns här förenklade regler.
Spelare A och Spelare B slår varsin tär­ning för att strida (vanligtvis Rörelse). Den som har högst Initiativ får en nivå lägre Svårighetsgrad under första Rundan.

Spelaren som får lägst lyckat resultat på sin tärning gör skada på motståndaren. Vid lika tärningskast vinner alltid den som har högst Initiativ. Om initiativet är lika lyckas ingen göra skada.

Skada tas i första hand upp av rustningar och sköldar, men när dessa rustningspoäng har gått åt, räknas inte rustningen in i striden längre. Då ges all skada direkt på livspoängen.

Strid fortsätter tills någon ger upp eller förlorar. Enligt regelboken blir spel­figurer som når noll liv utslagna ur sagan. Denne får dock vara med i nästa saga ni spelar igen. Du kan dock själv välja att noll Liv till exempel ska innebära att spelfiguren är död, eller kanske bara medvetslös och i behov av hjälp. Avgör vad som är lämpligt för barnen du spelar med.

 

Att bli frisk

Om en spelfigur är skadad läks ett liv per dygn i spelet, om ingen Specialförmåga eller annan regel träder i kraft.

 

Pengar i Äventyr

Det finns olika mynt i Äventyr:

• Koppar

• Silver (1 silver är värd 10 koppar)

• Guldkrona (1 guld är värd 100 silver)

 

Sagor

Det finns en mängd olika sagor att spela här på hemsidan. De är gratis att ta hem. I regelboken och de olika supplementen finns det också sagor, och dessutom en mängd sagoförslag som du själv kan bygga vidare på.

 

Belöningar
När sagans mål är uppnått, får spel­figurerna vanligtvis någon form av belöning (men inte alltid!). Vilken belöning spelfigurerna får framgår antingen av sagan ni spelar, eller bestäms av Sagoberättaren. I regelboken finns också tabelle för belöningar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *