Minnesarkivet: Minimalt med regler. Maximalt med kul.

Det första utkastet för ett figurkort till Äventyr. På figurkortet skriver spelarna ned all information som behövs för att spela.
Tänket vad gäller reglerna var att hålla det så enkelt som möjligt. Kapitlet om hur du skapar en spelfigur är på två sidor, och då finns där en stor bild. Det är beskrivet post för post efter spelkortet. Själva reglerna är på 6 sidor och utgörs till större delen av ett spelexempel. Resten av regelboken på 32 A5 sidor består av kapitel om sysslor, arter, kartor, spelhjälpmedel, utrustning och vapen, vänner och fiender, förtrollningskort, belöningskort, några mer eller mindre färdiga sagor du kan spela, samt ett kapitel med tips till Sagoberättaren. Alltsammans är hållet mycket kort med så lite text som möjligt. Det ska gå fort att komma igång.
För att börja spela
Det tar bara några minuter att komma igång. Du kan följa steg för steg guiden för att skriva ned din spelfigur, sedan är du nästan färdig att börja – det enda du behöver är några vänner (minst en), penna, papper och tärningar (minst en tiosidig).
Att göra handlingar
Det finns fyra egenskaper: Manöver, Kunskap, Trolldom, Upptäcka. Varje egenskap kommer till användning på olika sätt i spelet. Skicklighetsgraden varierar mellan 1 och 9. För att lyckas med en handling ska spelaren slå under eller lika med skicklighetsgraden.
Exempel: Tove vill att hennes spelfigur Smilla ska söka igenom ett tomt rum och se om hon kan hitta något där. Hon misstänker nämligen att där finns en hemlig dörr. På spelkortet står det att Smilla har 6 punkter på Upptäcka. Tove slår tärningen, och det blir 6. Hon hittar dörren. Skulle det inte ha funnits någon dörr där hade hon givetvis inte hittat något. Om hon misslyckats, och slagit 7 eller mer, skulle hon inte heller ha hittat något. Misslyckas man får man inte omedelbart försöka igen. Tove bestämmer att Smilla går till ett annat rum och letar.
 
Liv
Från början hade alla spelfigurer fyra liv. Naturligtvis skulle dessa symboliseras av hjärtan (min dotter påpekade att så var det i Lego Star Wars till X-box 360). Efterhand kom vi fram till att fem nog var bättre.
Vad gäller liv så kan spelfigurerna inte dö i Äventyr. får de slut liv, får de vara med igen i nästa saga (en saga är en kort berättelse, vanligtvis mellan 20 minuter och 1 timme). När liven tar slut är spelfiguren nämligen medvetslös men frisknar till igen då sagan är slut. Det är ju inte kul om spelfiguren dör i en saga.
Rustning
Fördelen med rustningar är att de ger extra skydd mot attacker. Innan du börjar stryka liv, stryker du nämligen rustningspoäng. Det gäller dock att se upp! En del vapen går rätt igenom rustningen och då stryker du liv direkt.
Slutligen
När jag sammanställde de regler jag och dottern kommit fram till under våra lekar med mina Dungeons & Dragons Miniatures (små plastfigurer som man spelar med på kartor) försökte jag medvetet stryka en del bitar. Dels för att de inte föll dottern i smaken, dels därför att de faktiskt inte behövdes. Jag försökte också minnas hur jag själv började min bana som rollspelare. För mig handlade det då (när jag var sju år) om att jaga monster och samla skatter. Utöver det hade jag en fascination för kartor och dessa användes flitigt då vi spelade. Resultatet blev också därefter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *