Äventyr firar fem år

Den första pdf-versionen av Äventyr.

Det var 2011 som den första versionen av Äventyr såg dagens ljus. Då var spelet redan några år gammalt hos oss. Jag och min dotter hade sedan hon var i femårsåldern lekt med mina Dungeons & Dragonsminiatyrer med tillhörande golvplaner. Så småningom började vi lägga till lite slumpmoment, där vi lät tärningen avgöra vad som hände. Och snart hade vi vad som kom att bli den första versionen av Äventyr. Dottern kallade det att spelleka, något som ganska bra beskriver vad det handlar om.

Även om vi fick oförtjänt mycket uppmärksamhet för vårt spel, som vi lagt upp som en gratis pdf på nätet, så strömmande lovorden in. Men också en del kritik, framförallt mot det blodiga omslaget. Omslagsbilden som var en rip-off på det klassiska Whelanomslaget till Drakar och demoner, föreställde en av dotterns kompisar som precis dödat en drake. Hon hade det tufft i sitt liv just då och jag tänkte att det var en snygg symbolik i detta. Det föll dock inte i god jord. En del föräldrar hörde av sig, och även om de tyckte att själva spelet var bra, så reagerade de häftigt på omslagets brutalitet.

Den tillrättalagda versionen av omslaget.

 

Till den första färgkopian på papper av Äventyr, hade vi redigerat bort blodet. Vi deltog på spelfestivalen Nordsken är barnen kunde provspela spelet på en spelplan av Legoklossar, och sedan rullade det bara på.

Vi är idag mycket glada åt att vara de som inledde den stora vågen av nybörjarvänliga spel som kommit på senare år, och att vi är först med ett rollspel riktar till yngre barn. En av våra tankar med spelet var just att det under lång tid saknats en god inkörsport till hobbyn. Vi kan konstatera att det visade sig att fler tyckte som vi.

Den tryckta versionen från 2012.
Den tryckta versionen av den reviderade regelboken från 2015. Nu med titeln ”Sagospelet Äventyr”. Uppdaterad och utökad med ett flertal sidor. Denna version av regelboken fick betygen 90% hos Spelkult och 16/20 i speltidningen Fenix.

När Sagospelet Äventyr nu firar fem år sedan den tryckta versionen, sträcker vi på oss lite extra inför detta faktum, och kan konstatera att spelet fortfarande når ut till nya spelare. Äventyr är här för att stanna.

,,, och du, håll utkik på hemsidan och vår Facebooksida under våren. Vi utlovar stora nyheter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *