Äventyrs Daniel Lehto

11069878_10155410160335597_2089354029345029041_o

Hej, Daniel Lehto, Äventyr. Vem är du?

En spelgalning, nörd, fästman och pappa. Jag jobbar som undersköterska på ett äldreboende och skriver en hel del.

 

Berätta lite om spelet Äventyr.

Det är ett sagospel för barn och vuxna. Det började med att jag och min dotter lekte med Dungeons & Dragons-miniatyrer när hon var liten, och när hon var omkring fem år började vi införa regler i leken, och slå med tärning för att se om spelfigurerna lyckades med det de ville göra eller inte. I Äventyr kan du som spelare ta på dig rollen av en hjälte, som får uppleva fantastiska sagor och äventyr. Precis som då du leker.

 

Har du spelat några andra rollspel?

Ja! De jag spelat mest är Star Wars (West End Games), Drakar och Demoner Expert och Mutant 2. Men jag har spelat mycket mer och andra spel jag gillar, som jag inte spelat så mycket, är Firefly, Fantasy! och Age of Rebellion.

 

Har du någon hobby?

Spel är nog min största hobby. Men även Lego, film och litteratur.

 

Har du varit på några spelkonvent?

Jadå, men inte så många. Nordsken har jag besökt varje år de hållit på och nu i maj är det dags igen. Andra konvent jag varit på är GothCon (2 gånger), SävCon, KlossCon och Borås Spelkonvent.

 

Vad kommer Äventyr med för nyheter framöver?

Nu är de reviderade reglerna och den nya upplagan av Monster på tryck. På tur står ”Ännu mera monster” som är ytterligare en monsterbok med många monster och varelser som är unika för Äventyr, ”Trolldom” som handlar om magiker samt världsboken ”Masona”. Vi har en bok om pirater som vi skriver på ibland också. Det är de böckerna vi jobbar med för tillfället. Till hösten/vintern nångång kommer Trolldom att finnas ute till försäljning.

 

Vad önskar du mest just nu?

Att få spela mer Äventyr med familjen.

 

Mina favoritspel: Äventyr, Lego Star Wars The Complete Saga, Diablo III, Star Wars (West End Games),

Mina favoritböcker: Härskarringen, Watchmen, En komikers uppväxt,

Mina favoritfilmer: Trilogin om Härskarringen, Star Wars, Watchmen, Gökboet, Döda poeters sällskap, Crash, Gilbert Grape.

Mina favoritserier: Battlestar Galactica, Buffy the Vampire Slayer, Firefly, Orange is the New Black, Geeks and Freaks, Game of Thrones.

Husdjur: Tre katter och några dammråttor.

3 thoughts on “Äventyrs Daniel Lehto

 1. Hej Daniel! Jag har precis varit och införskaffat ”Äventyr” för att kunna spela tillsammans med mina barn på jobbet då jag arbetar som barnskötare. Plöjde igenom regelboken och tycker att det verkar toppen. Jag har dock en fråga som jag inte fick något ordentligt svar på och inte kan svara på själv då jag endast är bekant med rollspel i digital form sedan tidigare. Hur fungerar tid och mat in game? Det står t.ex. Att en trubadur kan tjäna pengar på att spela musik under en timme hur beräknas denna? Hoppar spelaren i fråga över x antal möjligheter till handling och är det i så fall spelledaren som bestämmer detta? Samma sak kring mat om spelarna ej får i sig mat under ett dygn förlorar dem t.ex. ett liv? Kan såklart försöka komma fram till egna lösningar men som nybörjare själv skulle det vara skönt med lite riktlinjer. I övrigt tack för vad som verkar vara ett riktigt bra spel tror verkligen att vi kommer ha grymt kul!

  Med vänliga hälsningar, Hampus

  1. Hej Hampus!

   I regel delas speltid bara upp i rundor då något intensivt händer, såsom strid eller annan typ av konflikt. Vid mer stillsamma skeenden behövs detta inte. Det innefattar bland annat resor, dagliga rutiner och livsföring. Det går då bra att bara säga att spelfiguren uppträder en timme, och på så vis blir tiden överhoppningsbar. För det mesta har det ingen inverkan på spelet, men om det skulle uppstå en situation där spelfigurerna är under tidspress av någon anledning kanske möjligheten att uppträda inte finns.

   När det gäller att äta i spelet så är det Sagoberättaren som håller koll på detta. Det finns inga regler för tidsåtgång, men på kartor och liknande finns resenycklar/avståndsnycklar där det går att utläsa hur långt spelfigurerna hinner resa under ett dygn. Det kan vara ett sätt att hålla reda på tidsåtgången.

   Det är så klart något vi kan precisera i nästa utgåva av regelboken.

   Med vänliga hälsningar,

   Äventyr

 2. Hej Daniel! Tack så mycket för ditt svar. Vi har precis spelat klart ”Jakten på prins Adam” och det har fått mycket god respons från alla barnen på fritids som deltog. Har definitivt fått mer förståelse tack vara den första sagan och ditt svar för hur tid och mat fungerar och även hur man kan vrida och vända på detta som spelledare. Tack så mycket för ett toppen rollspel. Både barnen på fritids och jag ser mycket fram emot tisdagarna som är vår speldag. 🙂

  Med vänlig hälsning,

  Hampus

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *